CMD visualized

“Een foto zegt meer dan 1000 woorden”, is een bekende uitspraak. Het omschrijft dat je op een beperkt oppervlak, doormiddel van beeld, veel meer informatie kwijt kunt, dan met tekst. De informatie die je geeft is daarnaast ook nog eens duidelijker en makkelijker te vinden.

Het visualiseren van woorden, of beter gezegd data, heb ik als afstudeerproject toegepast op de studie en studenten van CMD. Ik heb dit gerealiseerd in een set van 6 infographics. 5 hiervan zijn in de vorm van printmedia, de laatste is een fysieke infographic die de bezoeker zelf laat spelen met verassende data van 159 CMD studenten. Het hoofddoel van de infographics is om mensen van buiten de opleiding een beeld geven van de verassende kanten van de studie en studenten.

Waar komen de CMD studenten vandaan? Komen de studenten voornamelijk uit de regio Breda, of heeft de studie een landelijke functie? Om deze vragen te beantwoorden heb ik een infographic gemaakt waarin de woonplaats van de student, en de reistijd die hij daar vandaan nodig heeft, is gevisualiseerd.

Net als bij een treinreis neem je tijdens 4 jaar CMD ontzettend veel in je op, en neem je dat als bagage mee naar je werkende leven of een volgende studie. Om deze reis door CMD te visualiseren heb ik van alle vakken die je in 4 jaar CMD (mogelijk) tegenkomt, verwerkt in een metrokaart, zoals die bij velen bekend is uit Londen en New York. De hoogte van de vakken geeft aan hoeveel lesuren het vak omvat, de kleur geeft aan wat voor een soort vak het is. Doordat onder de metrokaart ook alle verdiepingsprofielen omschrijft geeft het voor mensen van buiten de studie CMD een beter inzicht in de studie. Zoals je kunt aflezen volg je tijdens de eerste 2 jaar alle vakken, daarna kies je telkens 1 lijn.


Omdat CMD een studie is waar veel nadruk ligt op de nieuwe media, mag een infographic over de “social media” niet ontbreken. De informatie die verwerkt is omvat bij welke social media netwerken de CMDers een account hebben, hoe actief ze zijn, en welk netwerk ze het meest gebruiken.

Wie zijn nu die studenten die CMD vormen? Dat vormgeven en dan eigenlijk het liefst zonder het te persoonlijk te maken. Dus op een abstracte manier toch alle CMD studenten in een infographic verwerken.

Op deze manier zijn alle studenten namen verwerkt in 1 visualisatie. De hoogte van de naam geeft aan hoeveel studenten deze naam hebben. Door de namen zelf ook weer tot data te maken wordt bovenin de naam van “de CMD-er” gecreëerd.

Aan de hand van de politieke voorkeur van mensen krijg je een redelijk beeld van het type mensen waarmee je te maken hebt. Deze infographic geeft een mooi beeld van de politieke voorkeur van de CMDers, en wat voor een resultaten dat zou opleveren als CMDers de enige stemgerechtigde waren.


Wat is nu de beste manier om iemand de CMDers te leren kennen? Ik denk door ze zelf met de data te laten spelen. Door te ontdekken kan de gebruiker met deze fysieke infographic eigen conclusies trekken. Met deze fysieke infographic kun je 159 CMDers (1 student is 1 schijf) vergelijken op 6 verschillende onderwerpen (zes zijden van een zeshoekige schijf). De bezoeker is degene die bepaald wat hij ziet. Door 1 van de 6 categorieën over de balken uit te sorteren, kan de gebruiker door de staven met een knop synchroon te laten draaien, de andere zijden (onderwerpen) vergelijken.

Advertenties

2 thoughts on “CMD visualized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s